Forum kursu metodyki harcerskiej i starszoharcerskiej
Administrator
Powiedzcie mi po co współpracować z innymi drużynami i hufcem?
(Podawajcie po jednym argumencie, który jeszcze się nie pojawił, aby wszyscy mieli możliwość wypowiedzi
Nowy użytkownik
Wspólnymi siłami zawsze można więcej zdziałać. Im więcej osób tym rodzi się więcej pomysłów. Szczep szybciej i sprawniej zorganizuje np. biwak niż jedna mała drużyna, a hufiec wesprze i pomoże.
Nowy użytkownik
Współpracując z hufcem i innymi drużynami uczymy się żyć w społeczeństwie i nawiązywać kontakty, co jest ważne w obecnym świecie.
Nowy użytkownik
Te znajomości przydadzą się w niedalekiej przyszłości harcerskiej, a może pomogą także i w życiu, w znalezieniu pracy(dzięki kontaktom i kursom).
Nowy użytkownik
Współpraca z innymi hufcami, czy drużynami, może pomóc w kształceniu nowych. Każda drużyna ma swoją obrzędowość lub zasady i jeśli jedna drużyna ma problemy z 'czymś' to ta druga możliwe, że już to przeszła i wie jak to rozwiązać..
Warto współpracować przynajmniej dlatego, ze każdemu przyda się trochę świeżości jaką jest np. prowadzenie zajęć przez kogoś z innej jednostki, czy tez branie udziału w biwakach/rajdach z innym, nowym, ciekawym otoczeniem.
Nowy użytkownik
Jeżeli współpracuje się z innymi hufcami/drużynami, to na pewno dowiadujemy się wielu innych nowych pomysłów na prowadzenie drużyny, a poza tym im nas więcej tym weselej .
Ostatnio edytowany przez gradzik.sandra (2012-07-30 21:29:21)
Nowy użytkownik
Miło jest mieć przyjaciół. Osoby z innych środowisk poszerzają twoje znajomości. Ponadto, każda drużyna ma swoje własne obrządki i zwyczaje. Jedne są lepsze inne gorsze, to prawda, ale zawsze miło jest popatrzeć na coś nowego. A teraz tak trochę na poważnie. Na obozie, na którym teraz jestem poznałam bardzo sympatyczną drużynę. Powiem wam szczerze, że chcę zacząć współpracować z jej drużynową. Uważam, że będzie nam łatwiej. No w końcu, co dwie głowy, to nie jedna, prawda? Myślę, że współpraca z inną drużyną jest bardzo owocna, a dobre stosunki z hufcem znacząco ułatwiają tak błahą sprawę, jaką jest na przykład wyjazd na rajd.
Nowy użytkownik
Współpracując z swoim hufcem /szczepem zawsze znajdzie się ktoś z kim się zaprzyjaźnimy. Jeżeli tworzymy kadrę , która jest w przyjacielskich stosunkach to o wiele łatwiej się nam pracuje a wspólne obowiązki są poniekąd przyjemnością. Jeżeli działamy sami czujemy się pozostawieni sami sobie , dlatego warto pracować w grupie.
Nowy użytkownik
Na przykład: Mamy drużyne harcerską i nie chcemy budować nowych pionów. To współpracując z drużyną starszoharcerską nasi harcerze będą mieli gdzie pójść, gdy będą za starzy na naszą drużyne.
Nowy użytkownik
od każdej drużyny możemy nauczyć się czegoś nowego. Są drużyny które specjalizują się w terenoznawstwie, inne w ratownictwie, jeszcze inne znają dużo pląsów zabaw itp. mając z nimi kontakt możemy się od nich tego nauczyć poszerzyć swoją wiedzę i naszych harcerzy.
Nowy użytkownik
By w momencie braku weny lub gdy się tzw. wypalimy można pójść na zbiórki zaprzyjaźnionej drużyny i poznać nowe pomysły na ciekawe zbiórki
Nowy użytkownik
W pojedynke daleko się nie zajdzie. Lepiej mieć wsparcie w zaprzyjaźnionej drużynie, można się ją inspirować, zmotywować aby nie miało się tzw przerwy
Monika Rambowska.
Nowy użytkownik
Dzięki współpracy z innymi drużynami między harcerzami jest integracja, nie patrzą na siebie jak na wrogów i nikt nie uważa się za lepszego.